zondag

Lamiaceae


Als eerste familie hebben we de Lamiaceae bekeken. Dit is de lipbloemfamilie. De naam komt van de speciale vorm van de kroonbladeren in een soort 'onder-' en 'bovenlip'-vorm. De Lamiaceae wordt onderverdeeld in verschillende geslachten. Salvia (salie), Thymus (tijm) en Lavendula (lavendel) zijn de geslachten die wij hebben bekeken. Er zijn nog veel meer geslachten die ook bij deze familie horen.



Salvia officinals

Salvia officinals

De Salvia officinals (echt salie) wordt vooral gebruikt als kruid in de Italiaanse keuken.
De bladeren zijn dik en grijs. De stengel is onderaan soms van hout. En hij heeft blauwpaarse, en soms witte of roze, bloemen. 


Thymus praecox

Thymus praecox

De Thymus praecox (kruiptijm) is een zeldzame plant en komt vooral in Zuid-Limburg voor.
Hij heeft vrij dikke bladeren die ovaalvormig tot rond zijn. De bloemstengel is behaard en de bloeiwijze is in een schijnkrans. 


Lavendula angustifolia

Lavendula angustifolia

De Lavendula angustifolia (echt lavendel) is een lange vertakte struik. Hij groeit oorspronkelijk in Zuid-Europa op droge rotshellingen. Hij staat vooral bekent om zijn speciale geur waar veel parfums van worden gemaakt.
De bladeren zijn grijsgroen en worden aangeduid als ‘smal blad’.
De bloemen zijn paarsblauw en aar. Dat is een bloeiwijze die vooral voorkomt bij granen en grassen. Daarbij is ze stengel overal even dik en ‘zitten’ de bloemen er als het ware op.

Wij hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken van de verschillende soorten gevonden. Ten eerste hebben alle drie de planten ovaalvormige en langwerpige bladeren. De bladeren zitten twee aan twee aan de steel en staat kruislings op het paar erboven en eronder. De bloemen zitten alleen een de top en hebben dus een ‘onder-’ en ‘bovenlip’ van samengegroeide kroon- en kelkbladeren. Vanaf de grond lopen de stengels naar buiten uit. Ze hebben verschillende vertakkingen en schijnkransen. Schijnkransen zijn twee ineengedrongen verdrongen vertakkingen en is typisch voor de lipbloemigen. Als laatste hebben ze allemaal vrij dikke bladeren.